poniedziałek, 24 października 2016

WŁAŚCIWOŚCI ZAKLĘTE W ZIARNACH OWOCU GRANATU

 Z czym kojarzy mi się jesień? Oczywiście ze wszechobecną słotą, spadającymi liśćmi z drzew, chłodniejszą temperaturą. Ale październik, to także okres, kiedy w sklepach królują słodkie owoce grantu. Te, które dojrzały w ciepłych krajach basenu Morza Śródziemnego, robią u nas prawdziwą furorę. Do niedawna mało popularny, teraz przeżywa prawdziwy renesans. Dodatek do przekąsek, deserów, sałatek czy ciast. Drobne, czerwone owoce, kiedy są dojrzałe, są bardzo słodkie i smaczne. Teraz, królują u mnie i nie zamierzam wcale tak szybko z nich rezygnować;)
właściwości owocu granatu dlaczego warto jeść?


I chociaż nazwa owocu nieźle potrafi zamieszać w głowie, granat ma wiele cennych składników, które powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety. W swoim składzie ma polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone. Przyczynia sie to do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych. 
Spożywanie owoców granatu wykazuje działanie przeciwzapalne. Dobrze jest o nich pamiętać podczas leczenia artretyzmu i reumatyzmu. Mają również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Prawda, ze to całkiem sporo?!
Co najbardziej lubię w słodkich nasionach granatu? To, że mają słodki i orzeźwiający smak. Doskonale łącza się z jogurtem naturalnym, nasionami chia, albo sałatką owocową. 100 gram smakowitej przekąski to 82 kalorie, ale jeśli się ponownie przyjrzymy liście pozytywnych właściwości, to mozan na to przymknąć oko;)
jak obierać owoce granatu?
Największym dla mnie problemem jest obieranie skórki;) Czasem doprowadza mnie to do szewskiej pasji...Na szczęście mąż opanował do perfekcji radzenie sobie z czerwonymi ziarenkami, tak, że sok nie tryska na wszystkie strony, a to już spory sukces! A wygląda to mniej więcej TAK KLIK

Lubicie owoce granatu? Co o nim sądzicie, dajcie znać jak sobie radzicie z rozbieraniem łupiny? Buziole:* I do następnego:)

10 komentarzy :

  1. Nie jem go zbyt często, ale zacznę :D
    Pozdrawiam ♥ #Smile
    Nasz blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nie lubię obierać granata! ten sposób pokazany na filmiku muszę wypróbować, może dzięki temu częściej będę po niego sięgała.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak onę sa pyszne <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham granatu ;) ja je obstrukcję, kroje na pol i dalej stukam. Trochę soki zgubie, ale większość dosyć ładnie wypada do miski omnomnom :D

    OdpowiedzUsuń
  5. w sumie to za nimi nie przepadam ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam granata! Nie znałam tego sposobu obierania. Wszystko robiłam po mału ręcznie, nawet bez przekrojenia tylko z naddarciem skórki, wtedy na końcu wszystkie ziarenka były całe... Dla mnie był to swojego rodzaju rytuał, który jeszcze wzmagał mój apetyt :D Ale tę metodę jednak trzeba przetestować :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Czesto wybieram kosmetyki z granatem, ktore swietnie sie u mnie sprawdzaja. No i kocham ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za bardzo za granatem :(

    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Granata z tego co pamiętam, jadłam tylko raz, chyba musze go dopisać do listy zakupów :)

    http://youthinkpositive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Amazing post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń