ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I SEREM BRIE-OBIAD NA SZYBKO

Gotowanie ograniczyłam do minimum;) Z racji tak pięknego września, staram się jak najwięcej czasu spędzać na powietrzu. Mam prace typowo biurową, do godziny 16.00 - świat podziwiam za ogromnym oknem, kto by się gimnastykował z obiadami, skoro można postawić na sycąca i pyszną zapiekankę, która tak samo jak ładnie wygada, tak samo się szybko przygotowuje. Zapraszam na prawdziwy rarytas z tuńczykiem w roli głownej, serem Brie oraz oliwkami!
tani obiad na szybko zapiekanka z tuńczykiem

W zapiekankach cenie sobie to, że zazwyczaj stanowią bazę na obiad na kolejne dwa dni;) Są łatwe w przyrządzeniu, często-główne składniki są już w domu, nie trzeba wymyślać i łączyć produktów, a przy tym są różnorodne w smaku i wyglądzie. Zapraszam Was dziś na wersję z tuńczykiem, oliwkami i serem Brie:
Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • puszka zielonego groszku,
  • zielone oliwki
  • 3 szklanki makaronu, 
  • 2-3 pomidory,
  • ser Brie,
  • ser żółty,
  • śmietana 12%,
  • dwa jajka,
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Następnie pokroić na plastry i wrzucić na patelnię, posypać bazylią i dusić, aż zmiękną. Oliwki pokroić w cienkie plasterki, podobnie jak ser Brie, groszek odcedzić. Makaron ugotować al-dente, w między czasie zetrzeć żółty ser na tarce (średnie oczka), a śmietanę rozkłócić z jajkami-dla smaki posolić i i dodać pieprzu.

Na spód naczynia żaroodpornego wsypuję makaron, tak aby przykryć dno, następnie układam warstwę wymieszanych składników (pomidory, tuńczyk, oliwki, groszek, serek Brie), ponownie przekładam makaronem, a na końcu zalewam całość wymieszaną śmietaną z jajkami i zasypuję warstwą sera żółtego.
Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę 20 minut. Wychodzi sycące dnie, które jest przełamane smakiem pomidorów oraz oliwek z tuńczykiem. Niebo w gębie!
tani obiad na szybko zapiekanka z tuńczykiem
jesteście fanami zapiekanek? Czy raczej pozostajecie wierni tradycyjnemu kotletowi schabowemu? Pozdrawiam, ciao:*

Komentarze

  1. Swietna obiadowa propozycja. Dawno juz nie bylo u nas zapiekanki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam :O

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/08/basilurtea-naturalna-herbata.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach! Uwielbiam takie proste przepisy. Łatwe przygotowanie, wsadzenie do piekarnika i w zasadzie samo się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi bardzo apetycznie i chyba nie wpadlabym na takie połączenie tuńczyk z brie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie ;) ależ decydowanie jestem zwolenniczką świeżego tuńczyka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czuję jak pachnie... makarony zawsze !

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię tuńczyka, nie jadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak myślisz czy mogłaby zastąpić makaron? Staram się go ograniczać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego... aż się głodna zrobiłam.;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniałaś mi o istnieniu tuńczyka, dawno go nie uwzględniałam w kuchennych potrawach. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu zapisuję przepis. Wygląda baaardzo apetycznie!
    Pozdrowionek moc.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pysznie wygląda! Połączenie sera i tuńczyka bardzo mi smakuje. Na pewno wykorzystam przepis - dziękuję!
    O.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ohh jak dobrze to czytać, że ograniczasz gotowanie do minimum bo i jak tak czynię. Tak naprawdę w ogóle nie chce mi się ostatnio gotować. Zainspiruję się tym przepisem bo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda typowo zapiekankowo :) Zawsze dobre, na szybko i do tego na kilka dni. Klasyka choć w wydaniu rybnym

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl