CIASTO Z KRUSZONKĄ I RABARBAREM PROSTY PRZEPIS NA SMACZNY DESER

Przepis na szybkie ciasto, które zawsze się udaje i do którego nie potrzebujemy wielu składników, to...Ciasto z kruszonką i rabarbarem. Teraz jest zaczyna się sezon na truskawki, alternatywnie można i je wykorzystać. Potrzebujemy tylko kilku składników, by wyczarować deser, porty w składzie i w wykonaniu. Gwarantuję, ze będzie się nim zajadać cała rodzina, a blaszka szybko się opróżni:)
Zapraszam na słodki post:)
ciasto z kruszonką i rabarbarem prosty przepis
 Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki (1 szklanka=250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łodygi rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g masła
Wszystkie składniki na mieszankę, wyjmuję co najmniej dwie godziny przed ich łączeniem, warunkiem koniecznym, aby ciasto się udało jest to, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Potrzebne są nam dwie miski do łączenia składników. W jednej misce mieszałam składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej składniki mokre: jajka, olej i jogurt. Następnie do suchych wlewam mokre i mieszam łyżką. Rabarbar kroję na kawałki. 
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewam ciasto. Na wierzchu układam rabarbar lekko go dociskając. 
Przepis na kruszonkę: wymieszanie ręką mąki z masłem i cukrem, aż powstania charakterystycznych grudek. Kruszoną należy posypać wierzch ciasta. 
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
ciasto z kruszonką i rabarbarem prosty przepis

Komentarze

  1. Ciasto, które bardzo mocno kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste, domowe smaki - zawsze najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę słodycz ciasta drożdżowego, które łagodnie równoważy kwaskowatość rabarbaru. Połączenie nieziemskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar też teraz u nas króluje :) I w kompocie i w cistach <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham rabarbar ,kojarzy mi się z wakacjami u babci ;) a z przepisu na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj chętnie bym przekąsiła takie ciasto, albo kompot z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oho, ten przepis mi się podoba, zapisuję sobie i dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam własny działkowy rabarbar tak więc koniecznie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem, ale takim też bym nie pogardziła

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, wypróbuje w długi weekend 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszelkie ciasta z kruszoną, a rabarbarowe tym bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy, a do tego mój ukochany rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto zapowiada się niesamowicie smacznie i wygląda niezwykle kusząco. Super wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też takie robię - dobre jest

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja mama robi kruszonkę z rabarbarem i truskawkami na przemian, według podobnego przepisu, i jest naprawdę rewelacyjna ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. OO- jakie proste w wykonaniu! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smacznie *.* Chętnie wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Wędrówki po kuchni5 lipca 2020 14:31

    Rabarabar i drożdżowe ciasto to jedno z moich ulubionych połączeń

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie klasyczne ciacha z rabarbarem to dla mnie nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam połączenie rabarbaru i ciasta. Muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl