BUCATINI CACIO E PEPE CZYLI MAKARON Z PIEPRZEM, PARMEZANEM I PECORINO

Bucatini cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem, to danie typowe dla Włoskiego regionu kuchni rzymskiej, gdzie niegdyś pasterze, wypasając owce, namiętnie się nim zajadali. Składające się z pięciu składników, jest proste w przyrządzeniu, a do tego smakuje wybornie. Posiłek, idealny na obiad i na pewno podbije niejedno podniebienie. Tak naprawdę, cała tajemnica smaku dania tkwi w sporej dawce świeżo zmielonego pieprzu i startego sera parmezanu oraz pecorinio. Zapraszam na post!
Bucatini cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

Składniki Bucatini cacio e pepe:
  • połowa opakowania makaronu bucatini
  • połowa szklanki tartego parmezanu
  • połowa szklanki startego pecorino
  • 3 łyżeczki grubo mielonego a
  • 2 łyżki masła
  • sól
Przygotowanie:
Gotujemy w garnku dobrze posoloną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wody, w garnku, powinno być tyle, aby makaron tylko zanurzył się we wrzątku. Bucatini ugotować zgodnie z instrukcją. Ja najczęściej sięgam po Barillę, choć tę trudno znaleźć. Polecam Primo Gusto do kupienia np. w Auchan.
W połowie gotowania makaronu, należy rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, a następnie wsypać grubo mielony pieprz. Razem smażyć na małym ogniu około minuty.
Odlać szklankę wody spod ugotowanego makaronu. Bucatini odcedzić i odstawić na minutę do przestygnięcia.
Wodę z ugotowanego makaronu wlać na patelnię z masłem i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć gaz na palniku, wrzucić na patelnię makaron i wymieszać z "sosem". Stopniowo dodawać parmezan, cały czas mieszając. Następnie dodawać porcjami pecrino. 
Po minucie ciągłego mieszania, danie powinno być gotowe.
Podawać z odrobiną zmielonego pieprzu.

Komentarze

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl