PLACEK PO WĘGIERSKU - GULASZ Z PLACKIEM ZIEMNIACZANYM I NUTĄ ŚMIETANY

Placek po węgiersku, to nic innego jak połącznie gulaszu z szynki z usmażonym plackiem ziemniaczanym. Całość jest bardzo smaczna, sycąca i niestety kaloryczna, no ale...od czasu do czasu jakaś rozpusta się nam należy;) Najwięcej zabawy jest ze smażeniem placków ziemniaczanych. Najszybciej gotuje się gulasz, jaki jest finał? Palce lizać:) Idealny pomysł na niedzielny obiad,                z którego każdy będzie miał garść doznań kulinarnych. Zapraszam na post.
placek po węgiersku, przepis na obiad
Przepis na gulasz po węgiersku:
  • 1 kg szynki
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
Zaczynamy od przygotowania gulaszu węgierskiego, a więc na początek kroimy szynkę w kostkę, podobnie jak obraną dużą cebulę. Obrane marchewki kroimy w plasterki. Wycinamy gniazdo z papryki i skrawamy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy marchewkę i paprykę i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy doprawione solą i pieprzem kawałki mięsa-szynki. Łączymy razem z warzywami. 
Zawartość patelni doprawiamy mieloną papryką, podlewamy gorącym bulionem, tak aby wszystkie składniki zakryć wywarem. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, sos sojowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż do miękkości mięsa. Na koniec, podkręcamy smak koncentratem pomidorowym i podsmażonymi pieczarkami. 
Aby zagęścić gulasz, dodaję mąkę, podsmażoną na rozgrzanym maśle. Całość dokładnie mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu.

Placki ziemniaczane:
Około 1/5 kilograma ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić je na 5 minut i dokładnie odcisnąć z wody. Do odciśniętych ziemniaków dodać pół łyżki mąki, jajko oraz dwie szczypty soli. Wszystko razem wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię, wlewamy dwie łyżki oleju, wykładamy masę ziemniaczaną i formujemy ją na równy placek. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Placek wyłożyć na talerz, środek wypełnić gulaszem, zgiąć na pół i przyozdobić kleksem śmietany.

Komentarze

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl