PRZEPIS NA PASZTET WIELKANOCNY - PYSZNY AKCENT NA STÓŁ

Pasztet to dodatek, który nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi. Odkąd pamiętał, był smakowitym akcentem, który gościł na śniadanie lub obiad. Później długo, długo go nie smakowałam, aż weście urodził się pomysł, by zaryzykować i odtworzyć smaki dzieciństwa. Pasztet to danie dość pracochłonne, z drugiej strony można go przechowywać w lodówce do 10 dni. Warto zatem, tak zaplanować gotowanie, by w międzyczasie ten mięsny akcent znalazł się na stole. Goście, będą zachwyceni i na pewno nieraz padnie hasło, czy mogę prosić o przepis?:) Zapraszam na post.
przepis na pasztet z kilku rodzajów mięs

Składniki:
  • 500 g szynki
  • 500 g karkówki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 średnia cebula 
  • około 1/3 korzenia selera 
  • 2 marchewki 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • 4 średnie jajka
  • 1 czerstwa bułka typu kajzerka
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • do posmarowania formy: łyżka oleju + 2 łyżki bułki tartej
500 gramów szynki należy pokroić na mniejsze kawałki (kostka) i umieścić w garnku. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Gotujemy pod przykrywką około 20 minut.
W trakcie gotowania wołowiny, można przygotować karkówkę (pokroić na kostkę) oraz warzywa. Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Skrojone mięso oraz warzywa dorzucić do gotującej się szynki. Do bulionu należy wrzucić całe ząbki czosnku, płaską łyżeczkę pieprzu, dwie łyżeczki soli oraz gałki muszkatołowej.
Po godzinie, gdy warzywa będą już miękkie, do garnka dokładamy 500 gramów wątróbki drobiowej oraz 500 gramów piersi z kurczaka. Wszystkie składniki gotować pod przykryciem kolejne 25 minut.
Ugotowane mięso oraz warzywa za pomocą cedzaka wrzucić bezpośrednio do wlotu maszynki do mielenia. Całość przemielić tylko raz na oczkach średniej wielkości.
Do zmielonego mięsa wbić cztery jaja, całość wymieszać dokładnie, do uzyskania jednolitej masy.
Masa wystarczy na wypełnienie dwóch aluminiowych foremek do pieczenia "Jan Niezbędny".
Wnętrze forem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy masę. Wierzch można posypać ulubioną mieszanką ziół.
Formę z pasztetem umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, pasztet piec 80 minut z opcją grzania góra/dół.

Komentarze

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl