KOTLET SCHABOWY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I KOPERKIEM ORAZ MIZERIĄ

Młode ziemniaki to pomysł na obiad na teraz:) Właśnie zaczął się ich sezon. Powoli pojawiają się w sklepach i na stoiskach targowych. Ja je uwielbiam. Bardzo sobie cenię ich smak w połączeniu z mizerią z ogórków oraz schabowymi. I właśnie do kotletów zmierzam. Bo to one królują u nas, jako danie obiadowe. Młody, ma właśnie straszny apetyt i chętnie je je. A skoro mu tak bardzo smakują, to  nie pozostaje nic innego, jak zdradzić "sekretny" przepis na idealne kotlety;) 

Jak przyrządzić perfekcyjne kotlety schabowe:
Kupuję schab w kawałku i kroję je według uznania. Gotowych, pokrojonych kawałków mięsa raczej staram się unikać, po rozbiciu, okazuje się że usmażony kotlet jest cienki jak pergamin:)
Po skrojeniu schabu, rozbijam je tłuczkiem z metalową końcówką na cieniutkie filety. 
Schab moczę w mleku (na dwie godziny przed smażeniem) z dodatkiem soli i pieprzu. Dzięki temu mięso po obróbce termicznej jest bardzo chrupiące i delikatne. Jeśli się nam nie śpieszy, schab można zostawić w mleku na całą noc. 
Przed smażeniem, należy mięso wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć ok. pięciu minut z każdej strony, aż panierka nabierze złocistego koloru. 
Usmażone schabowe odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz mizerią z ogórków.

Komentarze

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl