CHILI CON CARNE WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU Z OSTRĄ PAPRYCZKĄ CHILI DANIE OBIADOWE

Lubcie ostre potrawy? Dziś, propozycja podania wołowiny, która w połączniu z chili, tworzy postawę bardzo popularną w Meksyku, mowa o chili con carne. Te dwa składniki to serce potrawy, cała reszta to dodatki na które mogą się składać: kukurydza, czerwona fasola lub zielona papryka. W Meksyku, chętnie jest spożywana z dodatkiem ryżu lub chleba. My, możemy ją podać z nachosami (chipsy), które uzupełnią wieczorną imprezę ze znajomymi przy butelce wytrawnego, czerwonego wina. Najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą. Doznania kulinarne, gwarantowane. 
Dziś propozycja wersji obiadowej chili con carne, a wiec z ryżem. Jestem ciekawa czy przepadacie za pikantnymi potrawami, jeśli tak, to jaką najbardziej lubicie? Zapraszam na post:)
Kuchnia meksykańska Chili con carne z ryżem

Składniki na 4 porcje:
  • 500g mięsa mielonego wołowego;
  • 1 cebula;
  • 1 ostra papryczka chili;
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki;
  • 300 ml bulionu (poszłam na łatwiznę i sporządziłam z kostki rosołowej);
  • 1 puszka czerwonej fasoli;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 łyżka oleju;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • sól, pieprz, oregano;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • można wrzucić kukurydzę lub zieloną paprykę według uznania, danie jest wówczas dużo bardziej barwne i z całą gamą smaków;
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż się zeszkli na złoto. Papryczkę chili przeciąć na pół i usunąć pestki, umyć i drobno posiekać. Do cebuli wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso się zarumieni.
Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem . Do gotującego się sosu, wlać bulion. Całość przyprawić solą, pieprzem, oregano i cukrem. 
Gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie, wyciąć gniazdo z czerwonej papryki, następnie skroić w cienkie plasterki, a je na połówki, tak aby kawałki nie były za długie. Puszkę czerwonej fasoli odsączyć na sitku.
Po ok. 20 minutach gotowania, dodać paprykę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. UWAGA! Potrawa nie powinna być za sucha, chili con carne powinno lekko pływać w sosie. Jeśli go będzie za dużo, można odparować gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu.

Komentarze

  1. Przepis osobiście nie dla mnie , ale znalazło się by kilku chętnych u mnie w domu co by chętnie spróbowali:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl