TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM I PARMEZANEM, OBIAD NA SZYBKO W PROSTYM KROKU

Jeśli cenicie sobie smak szpinaku, to dzisiejsze danie będzie dla Was! Połączenie parmezanu, włoskiego makaronu tagiiatelle oraz szpinaku, to proste danie, które nieco odmieni codzienną rutynę w kuchni;)
Cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu szpinaku. Natomiast cała reszta jest banalni prosta i szybka. Toteż, to jest propozycja również dla tych, którzy nie lubią gotować! Zapraszam na wpis!
tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem

Składniki na porcję dla 6 osób:
  • 500 g suchego makaronu typu tagliatelle,
  • 400 - 450 g mrożonego szpinaku baby,
  • 80 g sera parmezan, startego na drobnych oczkach tarki,
  • 100 g cebuli,
  • 2 - 3 ząbki czosnku,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego,
  • 3 - 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej,
Zaczynamy od osolenia wody i ugotowania jej na makaron. Tagliatelle gotujemy we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jednocześnie, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do podsmażanej cebuli. Pilnujemy patelnię, aby nic się nam nie przypaliło;), następnie dodajemy szpinak i szpinak smażymy do całkowitego rozmrożenia. Zawartość patelni doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także nie zapominamy            o szczypcie gałki muszkatołowej. 
Do przyprawionego szpinaku, dodajemy śmietanę i wszystko razem szybko mieszamy. Całość gotujemy na wolnym palniku, do momentu zgęstnienia sosu, do pożądanej konsystencji. 
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy jeszcze gorący na patelnię, mieszając ze szpinakiem. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez kilka sekund.

Na koniec nie zapominamy, aby całość oprószyć serem - parmezanem. Można go zetrzeć na tarce.
Smacznego:)

Komentarze

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl