wtorek, 5 kwietnia 2016

WITAMINOWA BOMBA - RZEŻUCHA W KUCHNI I JAKO DEKORACJA NA ŚWIĘTA, JAK JEŚĆ?

Rzeżucha rządzi na stołach. Od zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą. Odkąd pamiętam, tradycją u nas było posadzenie jej tuż przed świętami, a później zajadanie się do upadłego. Spełniała swoją rolę dekoracyjną, a później jako dodatek do potraw: sałatek, kanapek czy ot jako przekąska.
Rzeżucha to przede wszystkim bogactwo witaminy C,A, B, PP i K. Zawiera także żelazo, magnez i co ciekawe mnóstwo wapnia, zaleca się osobom cierpiącym na osteoporozę, w chorobach układu krążenia i cierpiącym na anemię. Tym, którzy cierpią na niedoczynność tarczycy lub maja problemy z cukrem, również powinni urozmaicić swoją dietę w rzeżuchę. Trzeba pamiętać, że ma działanie moczopędnie, to cenna uwaga dla osób zmagającymi się z problemami nerek. Po prostu trzeba po nią sięgać z umiarem!
Banalnie prosta w hodowli, rośnie jak na drożdżach, a ostry, intensywny smak, dodatkowo podkręca apetyt i walory smakowe potraw.
Jak ją uprawiać rzeżuchę? Rozsypać kilka ziaren na wilgotnej wacie,ligninie lub gazie umieszczonej na podstawce. Koniecznie trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu. A po 10 dniach możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami.
Jak najlepiej smakuje rzeżucha? Drobno posiekany pęczek wsypuję do twarożku, posypuję kanapkę lub dodaję do sałatki albo zupy. Intensywny smak pobudza apetyt (ważne dla niejadków!), wspomaga trawienie i ma właściwości oczyszczające organizm.
A teraz przyznajcie się, podjadacie rzeżuchę w okresie wczesnej wiosny? Zasadziliście coś na Święta?
Buziaki i do następnego!

11 komentarzy :

  1. Lubię rzeżuchę, ale ostatnio zakochałam się w kiełkach rzodkiewki :D
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam na nowy post! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dzis dzięki tobie nałogowo jem rzeżuchę :D

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie trochę odstrasza zapach:) ale warto ja jeść więc mimo wszystko rośnie i u mnie:)
    swiatwkolorzeblond.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zawsze smarowałam chlebek masełkiem i na to rzeżuszkę :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda , że nie przepadam za nią
    Dyed Blonde

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rzeżuchę :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam, wolę kiełki, ale pewnie źle robię, bo zdrowa.
    Moc pozdrowień wiosennych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekujemy serdecznie i również gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Nie lubię jej smaku, od dawna nie miałam jej w swoim domu :(

    OdpowiedzUsuń