Rzeżucha rządzi na stołach. Od zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą. Odkąd pamiętam, tradycją u nas było posadzenie jej tuż przed świętami, a później zajadanie się do upadłego. Spełniała swoją rolę dekoracyjną, a później jako dodatek do potraw: sałatek, kanapek czy ot jako przekąska.
Banalnie prosta w hodowli, rośnie jak na drożdżach, a ostry, intensywny smak, dodatkowo podkręca apetyt i walory smakowe potraw.
Jak ją uprawiać rzeżuchę? Rozsypać kilka ziaren na wilgotnej wacie,ligninie lub gazie umieszczonej na podstawce. Koniecznie trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu. A po 10 dniach możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami.
Jak najlepiej smakuje rzeżucha? Drobno posiekany pęczek wsypuję do twarożku, posypuję kanapkę lub dodaję do sałatki albo zupy. Intensywny smak pobudza apetyt (ważne dla niejadków!), wspomaga trawienie i ma właściwości oczyszczające organizm.
A teraz przyznajcie się, podjadacie rzeżuchę w okresie wczesnej wiosny? Zasadziliście coś na Święta?Buziaki i do następnego!
Lubię rzeżuchę, ale ostatnio zakochałam się w kiełkach rzodkiewki :D
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam na nowy post! Pozdrawiam.
O tak, też są pyszne :)
UsuńOd dzis dzięki tobie nałogowo jem rzeżuchę :D
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com Odpowiadam na każdą obserwacje i propozycje wejść w linki :)
mnie trochę odstrasza zapach:) ale warto ja jeść więc mimo wszystko rośnie i u mnie:)
OdpowiedzUsuńswiatwkolorzeblond.com
Oj zjadloby sie :)
OdpowiedzUsuńja zawsze smarowałam chlebek masełkiem i na to rzeżuszkę :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
szkoda , że nie przepadam za nią
OdpowiedzUsuńDyed Blonde
Uwielbiam rzeżuchę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/
Nie przepadam, wolę kiełki, ale pewnie źle robię, bo zdrowa.
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień wiosennych.
Dziekujemy serdecznie i również gorąco pozdrawiam :)
UsuńNie lubię jej smaku, od dawna nie miałam jej w swoim domu :(
OdpowiedzUsuń