WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE NASION CHIA, CZYLI O TYM JAKA SIŁA DRZEMIE W MALUTKIM ZIARENKU!

Malutkie nasionka, a jaki potencjał w nich drzemie. Oj zdziwicie się ile dobrego jest ze spożywania dziennej dawki nasion chia. Szałwia hiszpańska przechodzi teraz renesans. Jest popularyzowana i łatwo dostępna. wystarczy zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością i zaopatrzyć się w niewielkie opakowanie. Zobaczycie, że choć z pozoru drobne i malutkie ziarenka, kryją w sobie ogromną siłę. Można je dodawać do wszystkiego i sporządzać na wiele sposobów. Mój ulubiony? To oczywiście deser z jogurtem naturalnym i garścią sezonowych owoców!


W jaki sposób chia wpływają na nasze zdrowie? I jaki potencjał w nich drzemie? Co robią dla organizmu? 
  • zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększające poziom energii oraz poprawiające przemianę materii,
  • dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację, 
  • zawierają błonnik, który po pierwsze ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn a po drugie powoduje uczucie sytości, przez co mniej jemy, 
  • zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
  • uzupełnią niedobory fosforu, cynku, niacyny, witamin z grupy B oraz witaminy E., których brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i prowadzącym szybkie tempo życia
  • spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
  • dzięki bogatej zawartości wapnia (większej niż w mleku!!!) wzmacniają układ kostny
  • obniżają ciśnienie krwi oraz poziom "złego cholesterolu" we krwi
Jak stosować nasiona chia? 
Najprościej to włączyć do menu pod każdą postacią:
  • koktajli, pudingów, owsianek, musli
  • jako dodatek do sałatek, do wypieku chleba czy naleśników,
  • zmielone nasiona można stosować jako zamiennik bułki tartej 
  • sproszkowana forma może pomóc przy zagęszczaniu zup i sosów

Moja propozycja podania?
Zalać dzień wcześniej nasiona mlekiem i odstawić do lodówki. Przez noc nasiona napęcznieją, a my rano możemy dodać jogurt i garść świeżych owoców. Pycha!:)
Próbowaliście już szałwię hiszpańską? jeśli tak, to w jakiej formie? dajcie znać, czekam na wasze przepisy:) Buziole:*

Komentarze

  1. Ciekawa propozycja , muszę spróbwać tych nasionek.
    Pozdrawiam
    Jarek z www.rzymskiezakupy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. nie próbowałam jeszcze nasion chia, a widzę że stały się dość popularne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy tego nie jadłam, musze spróbować.

    Zapraszamy
    http://youthinkpositive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) Z chęcią wybróbuję :)

    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Chia :*

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje mi sie, ze ten boom na nasiona chia chyba juz minal, a moze tylko przestalam to zauwazac :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja polecam pudding z chia - blendujemy banana z mlekiem, dodajemy chia, wstawiamy na noc do lodówki i rano mamy pyszny pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo je lubię, można z nimi wyczarować fajne desery :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chia to praktycznie codzienny składnik niektórych serwowanych przeze mnie dań - czy to puddingi, czy po prostu do owsianki, lubię te nasionka :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl