Malutkie nasionka, a jaki potencjał w nich drzemie. Oj zdziwicie się ile dobrego jest ze spożywania dziennej dawki nasion chia. Szałwia hiszpańska przechodzi teraz renesans. Jest popularyzowana i łatwo dostępna. wystarczy zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością i zaopatrzyć się w niewielkie opakowanie. Zobaczycie, że choć z pozoru drobne i malutkie ziarenka, kryją w sobie ogromną siłę. Można je dodawać do wszystkiego i sporządzać na wiele sposobów. Mój ulubiony? To oczywiście deser z jogurtem naturalnym i garścią sezonowych owoców!
- zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększające poziom energii oraz poprawiające przemianę materii,
- dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację,
- zawierają błonnik, który po pierwsze ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn a po drugie powoduje uczucie sytości, przez co mniej jemy,
- zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
- uzupełnią niedobory fosforu, cynku, niacyny, witamin z grupy B oraz witaminy E., których brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i prowadzącym szybkie tempo życia spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
- dzięki bogatej zawartości wapnia (większej niż w mleku!!!) wzmacniają układ kostny
- obniżają ciśnienie krwi oraz poziom "złego cholesterolu" we krwi
Najprościej to włączyć do menu pod każdą postacią:
- koktajli, pudingów, owsianek, musli
- jako dodatek do sałatek, do wypieku chleba czy naleśników,
- zmielone nasiona można stosować jako zamiennik bułki tartej
- sproszkowana forma może pomóc przy zagęszczaniu zup i sosów
Moja propozycja podania?
Zalać dzień wcześniej nasiona mlekiem i odstawić do lodówki. Przez noc nasiona napęcznieją, a my rano możemy dodać jogurt i garść świeżych owoców. Pycha!:)
Próbowaliście już szałwię hiszpańską? jeśli tak, to w jakiej formie? dajcie znać, czekam na wasze przepisy:) Buziole:*
Ciekawa propozycja , muszę spróbwać tych nasionek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jarek z www.rzymskiezakupy.pl
nie próbowałam jeszcze nasion chia, a widzę że stały się dość popularne ;)
OdpowiedzUsuńNigdy tego nie jadłam, musze spróbować.
OdpowiedzUsuńZapraszamy
http://youthinkpositive.blogspot.com/
Pyszne :) Z chęcią wybróbuję :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Zawsze chcialam kupić ale cena mnie odstraszała ;x
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Uwielbiam Chia :*
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Wydaje mi sie, ze ten boom na nasiona chia chyba juz minal, a moze tylko przestalam to zauwazac :P
OdpowiedzUsuńJa polecam pudding z chia - blendujemy banana z mlekiem, dodajemy chia, wstawiamy na noc do lodówki i rano mamy pyszny pudding :)
OdpowiedzUsuńbrzmi bardzo fajnie:) dzięki za przepis!
UsuńBardzo je lubię, można z nimi wyczarować fajne desery :)
OdpowiedzUsuńChia to praktycznie codzienny składnik niektórych serwowanych przeze mnie dań - czy to puddingi, czy po prostu do owsianki, lubię te nasionka :)!
OdpowiedzUsuń