TREŚCIWA I SYCĄCA ZUPA NA CHŁODNE DNI - GROCHÓWKA

Grochówka to zupa, która szybko syci i rozgrzewa. Swojego czasu, długo cieszyła się przydomkiem zupy wojskowej, gdzie żołnierze, po trudach spędzonych na poligonie, mogli się nią zregenerować. Dziś często gości na stołach, zwłaszcza w okresie jesieni i zimy. To danie, które dostarczy mnóstwo energii po spacerze, w ten wciąż chłodny okres-choć niby już wiosenny:) 
Zapraszam na smaczny wpis:)
grochówka-sycąca zupa, zdrowe odżywianie
Składniki na grochówkę:
  • 300 g żółtego, łuskanego grochu 
  • 2,5 l wody
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 600 g ziemniaków
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • sól
  • pieprz czarny 
Groch płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie pozostawiamy na około 12 godzin do namoczenia.  
Wylewamy wodę, w której moczyły się ziarna i nalewamy świeżą, tak aby delikatnie przykryła groch. Gotujemy do momentu, aż ziarna zmiękną i zaczną się rozpadać.
Wędzone żeberka, liście laurowe, sól i pieprz zalewamy zimną wodą i gotujemy na średniej mocy palnika. Do gotującego się wywaru dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Na patelni obsmażamy całą cebulkę, która następnie wrzucamy do gotującego się wywaru. 
Równolegle, na patelni z odrobiną oleju, smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek. 
Zawartość patelni przekładamy do gotującego się wywaru wraz z ugotowanym i odcedzonym grochem.
Do zupy dodajemy łyżkę majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Komentarze

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl