POMYSŁ NA OBIAD FASOLKA PO BRETOŃSKU - TRADYCYJNY PRZEPIS

Fasolka po bretońsku - to jedno z tych dań, które choć niezbyt często gości na stole, wyjątkowo je lubię:) Pamiętajmy, by nazwy potrawy nigdy nie łączyć z nazwą regionu (przykład ryby po grecku:)). Z pewnością większość ludzi uważa, że ten posiłek swoje korzenie zapuścił w Bretanii. Oczywiście tak nie jest, ale samo określenie dania chętnie się u nas zadomowiło i funkcjonuje do dziś. Fasolka po bretońsku to nade wszystko sycące danie, które oczywiście, króluje w kuchni, najczęściej w okresie jesieni i zimy. Nadmiar często można zawekować do słoików, aby móc w razie czego na szybko przyrządzić obiad, kiedy nie ma się ochoty na stanie w "garnkach". Zapraszam na przepis.
Fasolka po bretońsku - sposób wykonania

Składniki na fasolkę po bretońsku:
  • 400 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 300 g  kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, szczypta ostrej papryki
Sposób wykonania:

Dzień przed przyrządzeniem potrawy, moczę fasolę w zimnej wody, w tym celu napełniam garnek wodą, tak aby porządnie przykryć ziarna, które lubią wchłonąć ciecz. Fasolę zostawiam na całą noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzam nasiona. Przekładam do garnka i zalewam wodą,  dodaję ziele angielskie oraz listki laurowe i całość gotuję na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. Boczek skrawam w kostkę, następnie smażę go po na rozgrzanym smalcu na patelni. Kiedy boczek się wytopi, dodaję skrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobnej patelni podsmażam kiełbaskę skrojoną w pół krążki lub ćwiartki.
Zawartość obu patelni przekładam do garnka z fasolą. 
Kiedy fasolka zrobi się już miękka, dodaję passatę oraz koncentrat. Doprawiam do smaku przyprawami i gotuję bez przykrycia jeszcze ok. 20 minut. 
Gotowe danie najchętniej podaję z kromką świeżego pieczywa.
Smacznego! 

Komentarze

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl