Posty z gotowaniem pojawiają się tu bardzo rzadko. Powód jest w zasadzie banalny, tak nie powinnam sie do tego przyznawać, ale nie lubię gotować;) Jeśli już to robię, to od święta i jest to wydarzenie na miarę otwarcia igrzysk olimpijskich. No dobra, może przesadzam, ale codzienne zabawy z garnkami nie są dla mnie, jeśli już gotować to na kilka dni. I tak mnie natchnęło by przedstawić Wam moją podbramkową potrawę, która jest tania, smaczna i banalna w przygotowaniu. Potrzebnych jest nam w zasadzie kilka produktów i voila! Zapraszam na smaczny i ciepły post:)
Zapiekanka, rzekłabym, że praktycznie sama się robi. Jedyne co musimy wcześniej przygotować, to podgotowany makaron świderki, podsmażonego tuńczyka z czerwoną cebulą i...wszystko razem wymieszać.
Potrzebne składniki:
- duża paczka makaronu świderki ( ja preferuję Lubelę),
- dwa opakowania tuńczyka, ja biorę jeden w oleju a drugi w sosie własnym,
- 2 czerwone cebule,
- odrobina natki pietruszki,
- 200g żółtego sera,
- 200ml śmietany,
- 2 jajka,
- puszka groszku,
Na patelnię wrzucam zawartość obu puszek tuńczyka, razem z pokrojoną w krążki czerwoną cebulą. Razem smażę do zmięknięcia.
Makaron gotuję al dente i odcedzam.
W wysokim naczyniu żaroodpornym dokładnie mieszam podsmażonego tuńczyka razem z czerwoną cebulą, makaron i groszek.
Całość zalewam rozkłóconym jajkiem ze śmietaną, a na wierzch przykrywam grubą warstwą żółtego sera.
Wierzch posypuję pietruszką. Całość piekę w temperaturze ok.170 stopni przez 30 minut.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Oceniając okiem kucharza super to wyglada <3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/08/jak-to-jest-dostac-wymarzona-prace.html
Uwielbiam makaron ;)
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
Wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity przepis. Wypróbuję na pewno. Lubimy z M. dania z tuńczykiem. :)
OdpowiedzUsuńI Jest bardzo smaczne dzis to zrobiłam na obiad .Bardzo mojej rodzinie smakowało
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny .Dzis to mniałam na obiad rodzinie smakowało.Polecam
OdpowiedzUsuń