BUŁECZKI DO HAMBURGERÓW, DOMOWE, PYSZNE WYPIEKI NA ŚNIADANIE I NA OBIAD

Domowe wypieki, przez panującą epidemię, ponownie zakradły się w moje łaski;) Jeśli macie ochotę dla odmiany zjeść na śniadanie smaczne maślane bułeczki, albo nie macie pomysłu na obiad, to podpowiem, że hamburgery-domowej roboty-będą pyszną odmianą. Bułeczki do hamburgerów są zdrową alternatywą dla wypieków kupowanych w marketach i dużych dyskontach, czyli mrożonego pieczywa. Poza tym, co tu się rozpisywać, najlepiej smakują wyroby własnej roboty. Zatem wystarczy do środka wrzucić kotlet mielony i będzie danie obiadowe, albo pokroić rzodkiewkę i zjeść na miły początek dnia , zapraszam na post:)


Składniki na 10 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • Mąkę przesiać do miski, następnie dosypać łyżkę soli i wymieszać.
  • Pokruszone drożdże w temperaturze pokojowej wsypać do osobnego kubka. Dosypać łyżeczkę cukru i dokładnie rozetrzeć łyżeczką, wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Wstawić kubek z wyrobionym "zaczynem" do garnka z bardzo ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut, aż  wypełni się nim cały kubek.
  • Połączyć wyrośnięty zaczyn z mąką w dużej misce, stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka cały czas mieszając łyżką.
  • Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut.
  • Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Komentarze

Prześlij komentarz

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl