Domowe wypieki, przez panującą epidemię, ponownie zakradły się w moje łaski;) Jeśli macie ochotę dla odmiany zjeść na śniadanie smaczne maślane bułeczki, albo nie macie pomysłu na obiad, to podpowiem, że hamburgery-domowej roboty-będą pyszną odmianą. Bułeczki do hamburgerów są zdrową alternatywą dla wypieków kupowanych w marketach i dużych dyskontach, czyli mrożonego pieczywa. Poza tym, co tu się rozpisywać, najlepiej smakują wyroby własnej roboty. Zatem wystarczy do środka wrzucić kotlet mielony i będzie danie obiadowe, albo pokroić rzodkiewkę i zjeść na miły początek dnia , zapraszam na post:)
Składniki na 10 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 2 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- Mąkę przesiać do miski, następnie dosypać łyżkę soli i wymieszać.
- Pokruszone drożdże w temperaturze pokojowej wsypać do osobnego kubka. Dosypać łyżeczkę cukru i dokładnie rozetrzeć łyżeczką, wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Wstawić kubek z wyrobionym "zaczynem" do garnka z bardzo ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut, aż wypełni się nim cały kubek.
- Połączyć wyrośnięty zaczyn z mąką w dużej misce, stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka cały czas mieszając łyżką.
- Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznie wyglądają;) Ja też ostatnio robiłam domowe bułeczki.
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń