Przepis na szybkie ciasto, które zawsze się udaje i do którego nie potrzebujemy wielu składników, to...Ciasto z kruszonką i rabarbarem. Teraz jest zaczyna się sezon na truskawki, alternatywnie można i je wykorzystać. Potrzebujemy tylko kilku składników, by wyczarować deser, porty w składzie i w wykonaniu. Gwarantuję, ze będzie się nim zajadać cała rodzina, a blaszka szybko się opróżni:)
Zapraszam na słodki post:)
Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki (1 szklanka=250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 80 g masła
Wszystkie składniki na mieszankę, wyjmuję co najmniej dwie godziny przed ich łączeniem, warunkiem koniecznym, aby ciasto się udało jest to, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Potrzebne są nam dwie miski do łączenia składników. W jednej misce mieszałam składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej składniki mokre: jajka, olej i jogurt. Następnie do suchych wlewam mokre i mieszam łyżką. Rabarbar kroję na kawałki.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylewam ciasto. Na wierzchu układam rabarbar lekko go dociskając.
Przepis na kruszonkę: wymieszanie ręką mąki z masłem i cukrem, aż powstania charakterystycznych grudek. Kruszoną należy posypać wierzch ciasta.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto, które bardzo mocno kojarzy mi się z dzieciństwem. Proste, domowe smaki - zawsze najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę słodycz ciasta drożdżowego, które łagodnie równoważy kwaskowatość rabarbaru. Połączenie nieziemskie.
OdpowiedzUsuńRabarbar też teraz u nas króluje :) I w kompocie i w cistach <3
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar ,kojarzy mi się z wakacjami u babci ;) a z przepisu na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńOj chętnie bym przekąsiła takie ciasto, albo kompot z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńOho, ten przepis mi się podoba, zapisuję sobie i dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńMam własny działkowy rabarbar tak więc koniecznie do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńRabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem, ale takim też bym nie pogardziła
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wypróbuje w długi weekend 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z kruszoną, a rabarbarowe tym bardziej!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie i proste przepisy, a do tego mój ukochany rabarbar :)
OdpowiedzUsuńCiasto zapowiada się niesamowicie smacznie i wygląda niezwykle kusząco. Super wpis :)
OdpowiedzUsuńteż takie robię - dobre jest
OdpowiedzUsuńMoja mama robi kruszonkę z rabarbarem i truskawkami na przemian, według podobnego przepisu, i jest naprawdę rewelacyjna ;)
OdpowiedzUsuńOO- jakie proste w wykonaniu! :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie *.* Chętnie wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuńRabarabar i drożdżowe ciasto to jedno z moich ulubionych połączeń
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne ciacha z rabarbarem to dla mnie nr 1 :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie rabarbaru i ciasta. Muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuń