Choć to nie jest sezon na bób, można go kupić w wersji mrożonej w większości dyskontów. Ten na zdjęciu poniżej pochodzi z Biedronki. Cudownie jest wrócić do tego smaku, którzy kojarzy się z latem i ciepłymi dniami. Jeśli macie ochotę na obiad, który wywoła u Was garść miłych wspomnień, zapraszam na przepis na danie obiadowe - makaron z bobem i tuńczykiem. Miła odskocznia od tradycyjnych mięsnych posiłków, coś lekkiego i sycącego. Zapraszam na post:)
Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu rigatoni, można zastąpić np. penne
- 200g bobu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 zwykła cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, obrać ze skórek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Dodać ugotowany bób i odsączonego tuńczyka. Smażyć kilka minut. Dodać masło. Poczekać aż się roztopi, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.
Wyłożyć na talerze. Całość posypać posiekaną natką pietruszki oraz posypać startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz