Mówcie co chcecie, ale Włoska kuchnia jest obłędna. Risotto, pizza, makrony, to są potrawy, które momentalnie znikają z naszego stołu. Lubię poczuć choć przez chwilę ten klimat, kiedy starty parmezan miesza się ze smakami kuchni południowej Europy. Risotto jest o tyle wdzięczne, ze szybko się przygotowuje i jest bardzo sycące. Można łączyć na wiele sposób, mogą się w nim znaleźć pomidory, borowiki, pesto i groszek, albo kurczak i mieszanka warzyw. Dziś zapraszam na wersję z pieczarkami. Smakuje wybornie, a samo przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Zapraszam na kulinarny post.
Składniki:
- dwie szklanki risotto
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- 125 ml wina białego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500 gram pieczarek
- masło
- oliwa
- parmezan starty
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- natka posiekanej pietruszki wg uznania
Na rozgrzanej patelni podsmażamy na łyżce oliwy wcześniej opłukane i skrojone w plasterki pieczarki. Odkładamy do miseczki.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dla smaku możemy lekko posolić.
Do smażonej cebuli i czosnku wrzucamy ryż risotto i chwilę smażymy wszystko razem. Całość podlewamy szklanką wywaru z bulionu oraz białym winem, kiedy ryż go "wypije" wlewamy kolejną porcję i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł do patelni.
Na koniec, dodajemy pieczarki, i jeszcze 5 minut podsmażamy na wolnym ogniu.
Na koniec doprawiamy według smaku: solą i pieprzem, warto wrzucić starty parmezan i odrobinę masła. Można przyozdobić natką posiekanej pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz