Sezon na nasze, rodzime brzoskwinie już się skończył, ale w najlepsze trwa sezon na śliwki czy jabłka. Dziś śpieszę się do Was z przepisem na pyszne ciasto, które można wypełnić w zasadzie każdym owocem. Ja użyłam wymienione wyżej brzoskwinie. Można również użyć tych z puszek, zatem jest to propozycja na wypiek, który można wyrabiać przez cały rok. Niewielka ilość składników, prostota w wykonaniu, jest to propozycja dla osób, które nie przepadają za spędzaniem nadmiernej ilości godzin w kuchni;) Zapraszam na tym razem, słodki wpis.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- kostka prawdziwego masła - 200 g
- 5 średnich jajek
- około 3/4 szklanki cukru - 170 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże brzoskwinie
Do szklanego naczynia należy wsypać 3/4 szklanki drobnego cukru, pamiętaj, że koniecznie musi być drobny, do kupienia w większych marketach. Do tego samego naczynia wbić pięć średniej wielkości jajek (ja wcześniej je wyjęłam z lodówki, aby złapały pokojową temperaturę). Oba składniki należy ubić mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści w jajkach. Efekt końcowy to puszysta i jasna masa.
Kostkę prawdziwego masła podgrzewam w niewielkim rondelku na minimalnej mocy palnika. Na chwile odstawiam na bok, aby nie było gorące.
Do miski z puchem jajecznym powoli wlewam masło, całość cały czas należy ubijać na wysokich obrotach.
Pod koniec miksowania można dodać kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast u mnie był to olejek o zapachu rumu. Po wyłączeniu miksera, do miski należy wsypać mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszać powoli, ale dokładnie drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy o średnicy 24cm.
Pokojone owoce na niewielkie cząstki (ok. 1,5 cm) rozłożyłam na całej powierzchni ciasta.
Gotowe ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wypieczone ciasto dobrze jest oprószyć cukrem pudrem. W takim wydaniu smakuje wyśmienicie.
Komentarze
Prześlij komentarz