Pomysł na sezonowe ciasto z brzoskwiniami, łatwe w przygotowaniu

Sezon na nasze, rodzime brzoskwinie już się skończył, ale w najlepsze trwa sezon na śliwki czy jabłka. Dziś śpieszę się do Was z przepisem na pyszne ciasto, które można wypełnić w zasadzie każdym owocem. Ja użyłam wymienione wyżej brzoskwinie. Można również użyć tych z puszek, zatem jest to propozycja na wypiek, który można wyrabiać przez cały rok. Niewielka ilość składników, prostota w wykonaniu, jest to propozycja dla osób, które nie przepadają za spędzaniem nadmiernej ilości godzin w kuchni;) Zapraszam na tym razem, słodki wpis.

Ciasto z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka prawdziwego masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże brzoskwinie
Sposób przygotowania:

Do szklanego naczynia należy wsypać 3/4 szklanki drobnego cukru, pamiętaj, że koniecznie musi być drobny, do kupienia w większych marketach.  Do tego samego naczynia wbić pięć średniej wielkości jajek (ja wcześniej je wyjęłam z lodówki, aby złapały pokojową temperaturę). Oba składniki należy ubić mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści w jajkach. Efekt końcowy to puszysta i jasna masa.
Kostkę prawdziwego masła podgrzewam w niewielkim rondelku na minimalnej mocy palnika. Na chwile odstawiam na bok, aby nie było gorące. 
Do miski z puchem jajecznym  powoli wlewam masło, całość cały czas należy ubijać na wysokich obrotach.
Pod koniec miksowania można dodać kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast u mnie był to olejek o zapachu rumu. Po wyłączeniu miksera, do miski należy wsypać  mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszać powoli, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy o średnicy 24cm. 

Pokojone owoce na niewielkie cząstki (ok. 1,5 cm) rozłożyłam na  całej powierzchni ciasta.

Gotowe ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50 minut do tzw. suchego patyczka. 
Przepis na proste ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami przepis

Wypieczone ciasto dobrze jest oprószyć cukrem pudrem. W takim wydaniu smakuje wyśmienicie.
Zamiast brzoskwiń, alternatywnie można użyć śliwek, gruszek, a nawet truskawek.

pomysł na wypieki sezonowe owoce

 

Komentarze

Masz jakieś pytanie? Zadaj je w komentarzu na blogu pod najnowszym postem (niezależnie od tematyki wpisu).
Jeśli nie uzyskałaś odpowiedzi, to ponów swoje zapytanie.
-----
Kontakt e-mail 1985ab@wp.pl